Choux au craquelin

Gammeldags fastelavnsboller

kopiimg_1460

Hvert år til fastelavn bager jeg disse fastelavnsboller. Præcis som min bedstemor gjorde det, da jeg var barn.

I år har jeg bagt to omgange af disse boller, den ene med en klassisk glasur i flotte farver, og så har jeg bagt disse, med lækker økologisk marcipan ovenpå.

Begge er gammeldags fastelavnsboller fyldt med hjemmekogt vanillecreme og marcipan remonce. Jeg bruger to forskellige opskrifter på vanillecreme, en med hele æg og en kun med æggeblommer. Når cremen skal bages, kan jeg bedst lide at bruge opskriften med hele æg, så den får i lidt længere nede på siden. Remonce kan laves på mange måder, i får her min opskrift på en marcipan remonce med vanille.

Min søn skal i dag med dagplejen ud og fejre fastelavn, og så skal de selvfølgelig have fastelavnsboller. Jeg har valgt at pynte dem med marcipan i stedet for en almindelig farvet glasur. Jeg havde nemlig nogle dage inden set min søn sætte sådan en glasur fætter til livs, og det var bestemt både farverigt og spændende.

Derfor faldt valget på noget pynt der svinede knap så meget og var lidt mere børnevenligt. Og så synes jeg bare at en gammeldags fastelavnsbolle smager bedre med marcipan ovenpå.

kopiimg_1468

Opskrift:

Vanillecreme:

2 æg

3 spsk sukker

2 spsk majsstivelse

3 dl mælk

1 vanillestang

Flæk vanillestangen og skrab alle kornene ud. Bland kornene med lidt af sukkeret og put det i gryden sammen med de tomme vanillestænger, og de andre ingredienser.

Pisk det hele godt sammen.

Varm massen stille op, indtil det koger, imens der hele tiden piskes.

Når det er blevet tykt, hældes det i en skål og dækkes med film. Sørg for at filmen ligger helt nede på cremen.

Lad det køle ned i køleskabet.

Remonce:

100 g blødt smør

80 g sukker

1 tsk vanillesukker

100 g marcipan

Rør alle delene sammen til en glat masse. Brug evt hænderne.

Lad remoncen stå ved stuetemperatur indtil du skal bruge den.

kopiimg_1440

Gærdej:

25 g gær

2 ss lunt vand

1 dl mælk

1 æg

100 g smeltet smør

2 ss sukker

1/2 tsk kardemomme

ca. 5 dl hvedemel

Rør gæren ud i vandet.

Tilsæt mælk, æg, smør, sukker og kardemomme.

Rør melet i, lidt efter lidt. Ælt dejen godt.

Lad dejen hæve til dobbelt størrelse.

Del dejen i 12 stykker.

Rul dejstykkerne ud og læg 1 teskefuld af hver slags fyld på midten af hvert udrullede stykke.

Luk dejstykkerne grundigt sammen, så fyldet ikke løber ud under bagning.

Stil dem på bageplader med lukningen nedad.

Lad bollerne hæve en halv time.

Bages ved 200 grader i ca. 15 minutter.

kopiimg_1470

I får også lige et billede af den anden portion jeg lavede, dem med den helt klassiske glasur, lavet på flormelis og vand. Lad være med at lave glasuren alt for tynd, så løber den næsten helt af bollen, og efterlader kun et tyndt, næsten gennemsigtigt lag af glasur. Her har mine fastelavnsboller fået lidt reggae farver.

kopiimg_0030

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Choux au craquelin